Село Фазаново

ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ ЗА СЕЛО ФАЗАНОВО

Землището върху което възниква през 1922 г. село Фазаново е бгато на паметници на тракийската древност. Това са надгробни тракийски могили, следи от крепости и стари селища, и светилища. Проучването на много от тях тепърва предстои и то ще донесе нови познания за историята на древна Тракия и нови архелогически обекти които ще доптинесат за развитието на фазаново като туристическа дестинация и привлекателен обект на културния туризъм за многобройните посетите на Южното Черноморие от страната и чужбина.

Първите заселници на Фазаново пристигат през далечечната 1922 г., тогава Урузово. Това станало по Гергъовден. По това време тук е имало само гори, шубраци, тръни и какво ли не. Имало следи от стари ниви и от изоставени жилищни и стопански постройки . По това време цялата страна била наводнена от бежанци, за които държавата търсела свобдни площи за оземляване. За това дошлите първи заселници решили да останат тук и да преобразят пущинаците със свой труд , по начина който техните деди преди векове са овладели Южна Тракия чак до бреговете на мраморно и Бяло море-настъпвайки упорито на юг с ралата и със стадата си.

Случайно или не в този период на далечната 1922 г. във Василико(Царево) пристигаминистър-председателят на България Александър Стамболийски който подписва искането от бежанците разрешение за основаване на ново бежанско село, каквито в България е имало не едно и две. С това се поставя началото на неговото основаване. В знак на признателност заселниците наеменоват новото село на негово име, село Стамболийско.  По късно след преврата на юни 1923 г. името на селото било променено на Фазаново, което е превод на старото наименование на Урузово(Хорозлар).

Така и до днешни дни.

ДОБРЕ ДОШЛИ!

Villa Marina offers bike tours to the beautiful Popovi Skali

Сгушен в красивата Странджа планина, Фазаново е китно и малко селце, заобиколено от красиви гори, пълно с топли и гостоприемни хора и предлагащо тиха и спокойна атмосфера, подходяща за пълноценна почивка. Ваканционното селище Фазаново е разположено в непосредствена близост до красивите морски курорти – Китен, Лозенец, Царево. От него се открива величествена гледка към морето и съседната община Приморско. Посещавайки Фазаново, Вие печелите не само тишина и спокойствие, но и близост до красивите морски брегове на южното черноморие. В околностите на селото ще видите природните забележителности “Попови скали“, “Силистар”, “Устието на р.Велека”, “Дядо Вълчо”, вековните гори, множеството извори, разнообразието от животински и растителни видове.

Хората имащи желание да се откъснат от динамичния ритъм на живот в градовете, могат спокойно да посетят Фазаново през зимата, така ще се насладят на безкрайната тишина и спокойствие, които предлагат горите на Странджа планина. През лятото положението във ваканционното селище драстично се променя. Тогава Фазаново оживява. Хората израстнали там се завръщат, а всички вили се запълват с многобройни туристи.

Вила Марина предлага всичко, което ще ви е необходимо, за да прекарате една назабравима почивка. Всеки посетител може да се наслади на прекрасните плажове в близките курорти или да опознае красотите на Странджа планина с предлаганите походи с велосипеди по различните екопътеки. Ако търсите селце, изпълнено с индивидуалност, красота и чар, Фазаново определено е място за вас и Вила Марина е ключът към него!

Свържете се с нас днес, за да започнем планирането на вашата мечтана ваканция!

Call Now ButtonОбадете се!'